BOLU BÖREĞİ
Bu böreği rahmetli annem,aniden bir misafir geldiğinde yapardı.Bolu küçük bir yer ve bir o kadar da samimi bir yer.Şimdi büyük şehirlerde bizler arkadaşlarımızla ancak telefonda yada msn de :) haberleşebilirken, Bolu'da insanlar eş,dost ve arkadaşlarına akşam oturmasına giderler.Çaylar içilir,sohbetler edilir.İşte böyle akşamlarda eğer akşam misafirin geleceği gündüz saatlerinden belli değilse bu börek bizim imdadımıza yetişirdi.Tabii ben 15-20 sene önceki Bolu'dan bahsediyorum,ama orada yaşayanlar bu güzelliği halen devam ettiriyorlar.Böreğimizin yapılışına gelince,kısa sürede yapacağınız bu böreğin lezzetine inanamayacaksınız.
Tarifimi P.D.Ç.S. Etkinliğine evsahibeliği yapan sevgili gülay arkadaşıma gönderiyorum,kolaylıklar diliyorum.
Malzemeler
Hamuru için
1 yumurta
1tatlı kaşığı karbotan (silme)
4 su bardağı yoğurt suyu
Yeteri kadar un,tuz.
İç malzemesi
3 ortaboy kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
200 gr.kıyma
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Yarım çay bardağı keş
Hamuru yağlamak için :150 gr. margarin ( margarini eritmeyelim, buzdolabından önceden çıkarın ki yumuşasın )
Üzerine : 1 yumurta
Yapılışı
Öncelikle kıymamızı 3 yemek kaşığı sıvı yağla birlikte tavaya alalım ve suyunu salıp tekrar çekene kadar kavuralım, kuru soğanlarımızı ince kıyalım kıymayla birlikte kavuralım.Soğanlarımız yumuşayınca ocaktan alalım,iri kıyılmış cevizi ve keşi ekleyelim.
Diğer tarafta çukur bir kaba yoğurt suyu,yumurta,karbonat,tuz koyalım,azar azar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamurumuzu 2 parçaya ayıralım.Bir parçasını tezgahın üzerinde resim 1 deki gibi oklava yardımıyla açalım ve margarinle yağlayalım,isterseniz resim 2 deki gibi rulo yapalım isterseniz resim 3 deki gibi bohça şeklinde katlayalım (her iki şekildede olabilir,size hangisi kolay geliyorsa ) kenara alalım ve diğer parçayada aynı işlemi yapalım,onuda kenara alalım.İlk katladığımız hamuru alıp tepsi genişliğinde açalım ve hazırladığımız iç malzemesini yayalım.İkinci hamur parçasınıda tepsi genişliğinde açıp üzerine yerleştirelim.Hamurun üzerine 1 yumurta sürüp 175 derecede pişirelim.
Not : Bu böreğin orjinalinde yoğurt suyu kullanılır,ben yoğurdumu evde kendim yapıp süzdürdüğüm için yoğurt suyu her zaman bulunur ama yoğurt suyu yoksa, 1 su bardağı yoğurt,2 su bardağı ılık su da olur.
İç malzemesinde yine orjinalinde keç var ama keş yoksa tulum peyniri de kullanabilirsiniz yada sadece diğer malzemelerlede yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
teşekkürler arkadaşım ellerine sağlık tekrar katılımlarını bekliyorum sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık nurşencim çok güzel bir börek olmuş
YanıtlaSilNurşencim çok beğendim tarifi de malzemeleride:)ellerine sağlık sunum çok nefis olmuş.deneyeceğim.
YanıtlaSilçok öpüyorum canım..
Söyleminde o kadar haklsın ki;
YanıtlaSilŞimdi ki arkadaşlıklart dost lşuklar ne hazın dır samımıyet boyutunun çok altında..
Ellerine sağlık afiyetler olsun bereketi ile..
Sevgilerle..
ödülün var :)))
YanıtlaSilhttp://trendyandfriendly.blogspot.com/2010/03/yaratc-blogger-odulu.html
Döktürmüşsün yine , ellerine sağlık:)
YanıtlaSilcanim ellerine saglik nefis görünüyor .
YanıtlaSilBEN GİDİYORUM BOLUYA DÜŞ PEŞİME GEL....BÖREK HARİŞKA OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK HEMŞERİM
YanıtlaSilAnneciğine Allah rahmet eylesin canım, nur içinde yatsın. Çok pratik ve leziz gözüküyor, ellerine sağlık, sevgilerime...
YanıtlaSilBlogunuzdaki hamurislerine bayildim. Hepsini tek tek yapasim geldi ama sonra kilolar ne olucak. Ellerinize saglik. Bende 'bir dilim lezzetler' etkinligi duzenliyorum. Katilmak isterseniz cok mutlu olurum.
YanıtlaSilSevgiler