ZEYTİNYAĞLI LAHANA
En sevdiğim kış sebzelerindendir lahana,gerçi ben sebze yemeklerinin hepsini çok severim.Zeytinyağlı lahanayı sararım buzdolabına koymam,durur masanın üzerinde ve canım istedikçe tabağa 3-5 tane koyar yerim,çerez niyetine yanii :) koca bir tencere bizde 1 günde yenir.Rahmetli annem lahanayla pilav yapardı,tadı damağımda ama nasıl yapıyordu bilmiyorum,var bir kaç tane yemek böyle annemin yaptığı ama benim bilmediğim.Bolu'ya gittiğimdede büyüklere sormayı unutuyorum ama giderken not alacağım şunu şunu öğren diye ve ilk gidişimde bilmediğim tarifleri öğrenmeye çalışacağım.Evet yeni nesil bizler de çok güzel yemek tarifleri biliyoruz ama annelerimizin bildiği tariflerde çok değerli bence.Siz siz olun annelerinizin bildiği tarifleride öğrenmeyi unutmayın.Bu gün haftanın ilk günü,hepinize güzel bir hafta diliyorum.
Malzemeler- 1 ortaboy sarmalık lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 2 orta boy kuru soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz,karabiber,pulbiber
- 1 çay kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Lahananın yapraklarını dip kısımlarından keserek yaprak yaprak çıkaralım,yaprağın ortasındaki sert kısmı alalım,bu şekilde sarılmaya uygun yaprakları hazırlayalım.( isterseniz lahananın orta kısmını çıkarıp kaynayan suyun içine oturtup haşlayabilirsiniz ama lahananın tam orta kısmı sarılmaya uygun olmadığı için sarılmaya uygun olmayan yapraklarını ayırıyorum daha sonra bunları doğrayıp kabuska yapıyorum) Büyükçe bir tencereye su koyup ocağa alalım ve kaynadıktan sonra suya tuz atıp lahanalarımızı yumuşayana kadar haşlayalım.
Diğer tarafta soğanlarımızı yemeklik kıyalım ve zeytinyağında yumuşayana kadar kavuralım,nane,kimyon,tuz, karabiber,pulbiber ve şekeri ekleyelim daha sonra iyice yıkadığımız pirincimizi ekleyip bir süre kavuralım,1 su bardağı sıcak su ekleyelim ve yarı pişmiş kıvamda olmasını sağlayalım.Üzerine ince kıydığımız maydanozları ekleyelim ve ocağı kapatıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım.Haşladığımız lahanadan saracağımız kadar kesip uç kısmına harcımızdan küçük parmağımız genişliğinde koyalım,önce yanlarını kapatalım ve uzun tarafından saralım,tencerenin tabanına sarmaya uygun olmayan lahanalardan serelim ve sardığımız lahanaları onların üzerine yerleştirelim.Tabanına serdiğimiz lahanalar sarmalarımızın tencereyle temasını engellediği için sarmamız daha lezzetli olur.Sarma işlemi bittikten sonra,2 yemek kaşığı tereyağını kızdırıp üzerine dökelim,2 su bardağı sıcak su ekleyip ocağa alalım ve pişirelim.
Not : İç harcını iç pilav gibi de hazırlayabilirsiniz ama bizde yani Boluda zeytinyağlı sarma içlerine kuru üzüm ve fıstık konmaz.Bende pek tercih etmiyorum,üzümler ağzıma tatlı geliyor sevmiyorum.
Afiyet olsun
canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilben yaprakların çıkardığımız damar kısımlarını zeytinyağı ve limon ilavesiyle salata gibi yapıyorum hoş oluyor.
öpüyorum sevgiler
Lahana dolması,çok severim.Ellerine sağlık.Sevgilerrr....
YanıtlaSilNefis görünüyorlar, ellerine saglik. Sevgiler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Ellerine saglik nefis bir lezlet afiyetler olsun canim.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, eline sağlık
YanıtlaSil