Salı, Mart 6

LİMONLU PASTA

Hepinize güzel bir gün diliyorum.Bir kaç ay oldu aslında bu pastayı,sevgili arkadaşım Gülay'cığıma yapmıştım. Ben tadına bakamadım ama arkadaşım çok beğendi.Güzel kızı Cansu'cum genelde çikolatalı pastayı sevdiği için hep çikolatalı yapardım ama bu sefer bi değişiklik olsun diye limonlu pasta istedi.Limonun aroması herşeye olduğu gibi pastaya da çok yakıştı.Limon aromasını sevenlere tavsiye edilir.Gönülünüzce bir gün geçirmenizi dileyerek tarifime geçiyorum. 

MALZEMELER
Pastaban için :
  • 4 yumurta
  • 4 türk kahvesi fincanı şeker
  • 4 türk kahvesi fincanı un
  • 1 türk kahvesi fincanı nişasta
  • 3 yemek kaşığı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
Krema için :
  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 vanilya
  • 50 gr.tereyağı
  • Yarım limon suyu
Üzerine :
  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı soğuk süt
Limon sos için malzemeler
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 büyük limon suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Limon sosunun yapılışı
Yumurta,şeker,limon suyu ve kabuğunu küçük bir kaba alalım,daha büyükçe bir kaba su koyup ocağa alalım ocaktaki su kaynayınca,limon sosumuzu kaynayan suyun üzerine alıp benmari usulü pişirelim.Sos kıvamını alınca soğuk suyun içine alalım ve karıştırarak ılımasını sağlayalım,bir tatlı kaşığı tereyağını ekleyip iyice karıştıralım.Kullanım sırası gelene kadar kenarda bekletelim.
Yapılışı
Öncelikle krem şantilerimizi yapıp hazırlayalım.
Pastaban malzemelerimizin hepsini derin bir cam kaseye koyun,mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde en az 5 dakika çırpın ve tabanına yağlı kağıt koyduğunuz kelepçeli kalıbınıza döküp 170 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin,kürdanla test ettiğiniz pastabanı çıkarıp soğumaya bırakın.Pastabanı mümkün olduğu kadar bir önceden yapıp poşete alın ve dinlendirin,daha kolay katlara alrılıyor.Ama bunun için zaman yoksa ılıyınca kalıptan çıkarıp 1 saat poşete koyup biraz yumuşamasını sağlayın.Daha sonra ortadan ikiye bölüp,iki tane daire elde edin.
Krema için sütün ve şekerin yarısını tencere koyup ocağa alın,diğer tarafta yumurta sarıları,şekeri,sütü,unu ve nişastayı karıştırın.Ocaktaki süt ve şeker kaynamaya başlayınca yavaş yavaş ekleyin,karışım kaynamaya başlayınca iki dakika kadar kaynatıp ocaktan alın vanilyasını ve limon suyunu ekleyin ara ara karıştırarak kremanın kabuk bağlamasına engel olsun,ılımaya başlayınca tereyağını ekleyip mikserle 3-4 dakika çırpın.
Pastabanın bir parçasını servis tabağına alın yarım su bardağı sütle ıslatıp kremamızı sürün,ikinci pastabanı da yarım su bardağı sütle ıslatıp üstüne koyun.
Üzerini krem şantiyi ince bir tabaka sürüp 1 saat buzdolabında bekletin,daha sonra ikinci kat şantisini sürün.Ben orta kısmını limon sos için boş bıraktım,siz istediğiniz gibi yapın.

Hepinize kolay gelsin.
Afiyet olsun

6 yorum:

  1. Nefis bir pasta olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ben çok severim limon aromasını canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok severim limon kokulu herşeyi ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık. Pastanın her türlüsü kabulümdür:)

    YanıtlaSil
  5. Mmmm nefis görünüyor arkadaşım, özellikle yaz aylarında serinlemek için ideal. galiba ben yazı özledim. Ama seni de özledim. İlk fırsatta görüşelim...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, leziz bir pastaya benziyor. O üzerindeki çiçekler limonmu yoksa, gözlerim pek iyi seçmiyor ama limon sanırım. Çocuklar pastaya bayılır, içindeki çocuğu kaybetmemiş yaşlılar da :)

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un