Pazar, Eylül 1

KEREBİÇ TATLISI


Kerebiç tatlısı Antakya yöresine ait bildiğim kadarıyla, önceden sadece Ramazan'da çıkan ve Ramazan tatlısı olarak bilinen kerebiç çok rağbet görmeye başlayınca şimdilerde sürekli bulunan bir tatlı haline gelmiş.Ben bir süre önce bana Hataydan kerebiç kalıplarını getiren ve ulaştıran beyzaninyemekleri.com arkadaşım sayesinde bu tatlıdan haberdar oldum.Kalıplar tamam ama tarif yöresel ve internette birbir çeşit tarif var,bir süre tarif araştırması yaptıktan sonra aklıma en çok yatan tarifi yapmaya karar verdim.Hatayda kerebiçi yöreye özel bir krema ile servis ediyorlarmış,çöven otunun uzun süre kaynayıp,kalan suyunun çırpılarak köpürtülmesi ve bol şeker ilavesi ile yapılan kerebiç sosunu umarım bir gün tatmak kısmet olur.Ben bu sosu çiğ krema ve pudra şekerini çırparak elde ettim,kerebiçe yakıştı ama hataylı arkadaşlar duymasın :) Ne yapalım elden gelen budur.Değişik ve güzel bir tat,denenebilir ve benim fikrim her damak tadına uygun.Eğer tarifte bir eksik bir fazla varsa tarifin aslını bilen arkadaşlardan yorum bekliyorum,benim denediğim tarif şöyle.

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı pudra şekeri
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 su bardağı Ayçiçek yağı
200 gr.yumuşak tereyağı
1 su bardağı irmik (bazıları isteğe bağlı demiş, ama okuduğum bir çok yazıda irmik kerebiçin olmazsa olmazı)
4 buçuk 5 su  bardağı kadar  un (kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olacak,unun markasına yada yumurtanın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir)

 İç malzemesi
1 bardak çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
Bütün malzemeleri yoğurarak yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. İç malzemelerimizi de karıştırıyoruz. Ben mandalina büyüklüğünde bir hamur alıp biraz açtım iç malzemesini koydum ve  kalıplara bastırıp şekil verdikten sonra fırın tepsisine dizdim,kalıbınız yoksa, yuvarlak açtığınız hamurun ortasına iç harcından koyup kapatın, yağladığınız tepsiye ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri dizin.20- 24 adet  kurabiye çıkıyor.Kerebiçin rengi değişmesin diye biraz düşük ısıda pişmesi gerekiyor 150 derecede ağır ağır pişirip fırından aldıktan sonra,tepsiden hemen alınki pişmeye devam etmesin.
Sos için: 1 paket çiğ kremaya  1 su bardağı pudra şekeri ekleyip iyice çırptım.İsterseniz krem şantide olabilir sanırım.
Deneyecek olanlara Afiyet şeker bal olsun. 



11 yorum:

  1. ellerine sağlık kalıpların çok şeker:) öpüyorum canım benim.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir tarif olmuş. tarifinizi yapıp yorumda bulunacğım

    YanıtlaSil
  3. Kalıpları kullandığınızı görmek ne güzel :)

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık fakat ben bir düzeltme rica ediyorum.
    Her şeyi Hataydan olan (aslında Antakyadan) yazınızın başında nedense "Mersin yöresine ait" tabiri geçmektedir. Aslı Dünyanın 2. mutfağı olan Antakyaya aittir ve oradan bölgeye yayılmadır. naçizane kolay gelsin. Emeğinize saygısızlık olarak algılamayın lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür diliyorum haklısınız,özel kalıpları bile hataydan gelmişse kerebiç nasıl mersin ilimize ait olabilir.Ayrıca uyarı için teşekkürler.

      Sil
  6. Nurşen'cim yeşimlitarifler ne yazıkki silindi bu yeni adresim. Öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık cok hoş duruyor..

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un