Pazartesi, Mayıs 11

Peynirin faydaları
Peynir,bir çok şekliyle masalarımızda yer alan önemli bir besindir. Böreklerde,tatlılarda,yemeklerde,makarnalarda kullanılır.Kahvaltıların vazgeçilmezidir.
Peynir,süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek olanıdır,protein,minerler ve vitaminler gibi esansiyel maddeler bakımından zengin bir kaynaktır. A,B ve E vitaminleri,kalsiyum ve fosfor içerir.Peynir protein açısından sütle aynı gereksinimi karşılayacak değerdedir.Özellikle beyaz peynir ve lor protein açısından zengindir.
100 gram peynir yetişkin bir insanın günlük mineral ihtiyacını karşılar.

Peynir,kolay hazmedilir ve diğer gıdaların hazmolmasına yardımcı olur.Bu özelliği nedeniyle de sofraların baş tacıdır.
Peynir toplam yağ alımını çok az arttırmaktadır. Ayrıca kolesterol oranı en düşük gıdalardan biridir.

Peynirde laktoz yoktur ya da düşük oranda bulunur. Bu nedenle peynir,sütü sindirmekte zorlanan kişiler için alternatif bir gıdadır.

Peynir,çocuklarda boy uzamasını önemli ölçüde artırır,kemik gelişimine yardımcı olur. Kadınlarda da kemik yapısının güçlü kalabilmesini sağlar.

Ayrıca diş sağlığı için vazgeçilmez bir besindir.
Trabzon: Minzi peyniriKaradeniz Bölgesi'nde üretilen,lor türevi bu peynir,'minci'diye de adlandırılıyor. Ahşap fıçılarda toprağa gömülerek hazırlanan minci,bekletildiği için koyu yeşile çalan bir renk alıyor. Bu yüzden tadı,geleneksel lordan farklı. Tereyağında hafif eritip,içerisine yumurta kırarsanız,tadına doyamazsınız.

Van: Otlu peynir Koyun sütünden üretilen Van'ın geleneksel otlu peynirine tadını,yabani sarmısak otu veriyor. Hazırlandıktan sonra toprak küplerde basılarak,kuru olarak ya da salamurada iki,üç ay dinlendirilmeye bırakılıyor. Otlu peynir,dayanıklı bir peynir çeşidi olduğu için uzun yola gidilirken,yolluk olarak kullanılmaya çok uygun. Size tavsiyemiz,bu leziz peyniri,biraz tereyağı ilavesiyle sıcak pide arasında yenmeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un