Salı, Eylül 8

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER TURŞUSU

Bizim evde çok sevilir,özellikle oğlum ekmeğinin arasına koyar da yer :) Her yaz en az 15 kilo biberden yaparım,bu sene 10 kilodan yaptım turşusunu.Yapmayı düşünüyorsanız arkadaşlar şimdi tam zamanı,fiyat olarak ben kilosunu 1 tl.den aldım,sanırım biberin göreceği en düşük fiyatda budur, Allah bizlere ağız tadıyla yemek nasip etsin.İşte yapılışı;
Malzemeler
  • 1 kg.Kırmızı biber
  • 7-8 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sirke
    Yarım çay bardağı limon suyu
  • Yeteri kadar tuz,yarım çay bardağı zeytin yağı
  • Ben ölçülerini 1 kg. biber için verdim,siz yaptığınız bibere göre miktarları azaltıp,arttırabilirsiniz.
Yapılışı
Kırmızı biberlerimizi seçerken irilerinden ve düzgünlerinden seçelim.Kırmızı biberlerimizi yıkayıp kurulayalım ve fırın tepsisine dizelim, 180 derecelik fırında közleyelim,közlendiğini anlamak için fırını açıp tepsideki biberlerimizin bir tanesinin kabuğuna çatalla batırıp
bakalım,kabuğu biberden ayrılmış olacaktır.Üzerleri hafif pembeleştiğinde olmuş demektir.Fırından aldığımız biberler elimizin dayanabileceği sıcaklığa gelince yada soğumasını bekleyebilirsiniz (ben fırından çıkar çıkmaz yapıyorum biraz parmak uçlarım yanıyor ama :) soğumasını bekleyemiyorum) Geride biberiniz kaldıysa ve tekrar fırına biber atacaksanız,bir süre fırının soğumasını bekleyin sonra biberleri atın.Eğer tam kıvamında alabildiysek biberlerin kabukları çok çabuk soyulacaktır fakat çabuk soyulması içinde biberleri fırında çok bekletmeyin,çok kızarttığınız zaman biberlerin içleri çok pişer ve söner.
Kabuklarını soyduğumuz biberlerin saplarını ve tohumlarını temizleyin,istediğiniz büyüklükte doğrayın.Diğer tarafta sarımsakları soyun ve küçük küçük doğrayın (hemen yemek istiyorsanız dövün,sarımsağın aroması o zaman daha çabuk çıkar) Doğrayıp derin bir kaba aldığınız biberlerin üzerine sarımsakları,sirkeyi,limon suyunu,zeytin yağını ve yeteri kadar tuzunu ( turşu için tuzu asla billur tuz yani işlenmiş tuz kullanmayın,turşunuz erir.işlenmemiş turşuluk tuz kullanın) ekleyip karıştırın,tuz miktarını kendiniz ayarlayın.Karıştırdıktan sonra suyunun tadına bakın,ağzınıza tuzlu bir tat gelmeli,tuzunu fazla hissetmelisiniz,biberler tuzunu içine çekeceği için tuzunu ilk etapta biraz keskin yapıyoruz,hazırladığınız turşunuzu istediğiniz büyüklükte kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın.
Kavanozları ve kapakları kaynar suda bekletin,suyun içinden alır almaz biberleri koyup kapatın konserve gibi olacaktır hava almadığı için de bıraktığınız gibi kalacaktır.
Afiyet olsun

11 yorum:

  1. günaydın arkadaşım kırmızı biber turşusunu ailecek çok severiz.. bende fırında közleyip deepfrize koydum daha turşusunu yapmadım ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. bayılırım bende..günlük tüketim için yaptım bu aralar ama bu şekilde de yapmam gerekiyor..çok iyi oldu bu paylaşımın..sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  3. ayrıntılar için sağol arkadaşım makedonya tarafında yapılırken izlemiştim ben de deneyeyim bakalım

    YanıtlaSil
  4. selam canım güzel mesajların için teşekkür ediyorum.
    TAMEK YEMEK YARIŞMASINA katıldım oyunu esirgemezsen sevinirim.Detaylar için linke bakman yeterli.
    http://reyyanresimlitariflerim.blogspot.com/2009/09/icli-kofte.html

    YanıtlaSil
  5. Ohhh çok severim bu turşuyu....Bende yapacaktım bugün pazardan 2 kg aldım...
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor canım. Turşusunu hiç yapmadım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. canım oğluş ağzınn tadını biliyor bu güzellik her türlü tüketime bizim evde de açıktır. ben daha yapmadım malum izmir sıcak.
    ben bir ara közleyip doğrayıp poşetle buzkuğa atmıştım çıkardığım zaman sarımsak yap ve limon sıkıp sofraya servis yapıyordum oda süper oluyor.

    ellerine sağlık gönültadım öpüyorum
    şeker prensesler ne alemde okulu sevdiler sanırım:))

    YanıtlaSil
  8. Canım bende çok severim elelrine sağlık allah ağıztadıyla yemek nasip etsin...

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik arkadasim hmmm ben cok seviyorum bu kirmizi biberin her turlusunu...
    bende izindeyken yaklasik 20_25 kilo kuruttum ki kisin kizartip sarimsakli yogurtla bayiliyorumm...ama keske tazesini bulabilsemde bu sekilde yapsam neyse kurusuyla idare edicez artik;)
    sevgiler canim

    YanıtlaSil
  10. canım ellerıne sağlık tarifin için teşekkürler bende yapacağım sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık canım insanın kendi eliyle yaptığının tadı başka allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un