Pazartesi, Ekim 12

CEVİZLİ KEŞLİ ERİŞTE MAKARNASI

Belki başka yörelerdede biliniyordur bizim keş'imiz.Bizde keşli makarna çok sevilir ve boluya gittiğimde bir kaç tane alıp evde mutlaka yedeklerim :)
Keş : Yoğurt temiz bir bezin içine konur ve suyu iyice süzülür,taş gibi bir süzme yoğurt olur.Sonra içine bolca tuz koyulur,kare,üçgen yada dikdörtgen şekiller verilir.Temiz bir yerde,üzerine temiz bir tülbent örtülerek bir kaç gün kurumaya bırakılır.Bu süre sonra yoğurdun içine attığımız tuz,keşimizin dışını bir tabaka halinde kaplayacaktır,bu keşin bozulmamasını sağlar. Boluda buna 'keş tuzunu kustu' derler.Kullanma aşamasında dışındaki bu tuz tabakası bıçakla sıyrılıp alınır.
Keş : Rendeleyerek yada bıçakla rende yaparak makarna ve böreklerde kullanılır.
Malzemeler
  • Yarım kg.erişte makarna
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • yarım su bardağı dövülmüş ceviz
  • yarım su bardağı rende keş
Yapılışı
Erişte makarnamızı yeteri kadar suda yumuşayana kadar haşlayıp biraz soğuk su ve tuz ilave edip bir kenarda bir kaç dakika bekletip süzgeçe alalım.
Dövülmüş ceviz ve rende keşimizi karıştıralım tereyağı ile kavurmak için harzımızın 3 te 1 ini ayıralım,servis tabağına bir miktar harcımızdan serpiştirelim üzerine haşladığımız makarnanın yarısını dökelim ve tekrar keşli harcımızdan serpelim ve geri kalan makarnayı üzerine dökelim.
Tereyağımızı ve ayırdığımız keşli harcımızı tavaya alıp ocağa alalım ve nar gibi kızartalım. Kızaran harcımıza yarım çay bardağı su ekleyip (tereyağını seyreltmek için bir miktar su ekliyoruz) karıştıralım ve makarnamızın üzerine kaşıkla eşit bir şekilde dökelim.
Afiyet olsun

8 yorum:

  1. İlk defa gördüm keşi,buralarda bilmeyiz biz...Ama erişteyi biliriz....Cevizlide hiç denememiştim güzel olur diye düşünüyorum....
    Alttaki supangleye de bayıldın,harika aldım bir kaşık....

    YanıtlaSil
  2. fatma48-hazanyagmuru412 Ekim 2009 16:28

    s.a erişteği bilirim her ne kadar şimdilerde yapamıyor olsamda yapanlardan alıyorum ve çok seviyoruz ama keş ilk defa duydum onu bilmiyodum değişik geldi eminin güzel tad veriyodur ellerine sağlık tşk ederim paylaştığın için arkadaşım sevgiler

    YanıtlaSil
  3. gönültadım. naptın gülüm böyle hani sütlü,tereyağlı bazlamanın tadına bakmış biri olarak. bu erişteli tarifin lezzeti tavan yapmıştır eminim.
    Nasipte bir gün biraraya gelmek varsa bunu istiyorum kardeşim:))))
    süpersin süper.

    YanıtlaSil
  4. Hiç yemedim keşli erişte buralardada olmaz.ama olurda bir yerde görürsen hemen alırım.
    ellerine sağlık canım
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşım sayfamda mimin varrrrrrrr

    YanıtlaSil
  6. Nurşencim babam kesme makarnanın üzerine sizin keş dediğinizin başka versiyonu:)sanıyorum kesik ve
    ceviz dökerek yerdi.çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım.iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  7. Canım,
    ellerine sağlık. Görüntüsü çok iştah açıcı.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. erişteyi görünce anaannem geldi aklıma ne güzel yapardı dedim bu arada kışlıklar hazırlanmış ben bu yıl pek tembel oldum vallahi

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un