Cuma, Kasım 6

ŞELALE PASTA


Canım kızım Feyza'nın diş bulguru pastası.Diş partimizde pastamız başroldeydi,hem görüntüsü ile hemde tadı ile beğeni topladı.Pastanın tarifi http://hdidemlelezzetdenizi.blogspot.com/ arkadaşıma ait.Arkadaşımın ellerine sağlık,paylaşımından dolayıda kendisine teşekkürler.Ben bir kaç değişiklik yaptım.

Malzemeler
Bir büyük,bir küçük iki tane pastaban kullanacağız.
Büyük pastaban için :
4 yumurta,
3 türk kahvesi fincanı şeker,
1 türk kahvesi fincanı yoğurt,
4 türk kahve fincanı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ,
2 yemek kaşığı sıcak su
1 paket kabartma tozu,1 paket vanilya
Küçük pastaban için
3 yumurta
3 türk kahve fincanı şeker
1 türk kahve fincanı yoğurt
3 türk kahve fincanı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sıcak su
1 paket kabartma tozu,1 paket vanilya
Kreması için :
1 lt.süt
1 çay bardağı şeker
1 yumurta
2 buçuk yemek kaşığı un
2 buçuk yemek kaşığı nişasta
50 gr. margarin
1 vanilya
Üzerini süslemek için :
3 paket krem şanti,3 su bardağı soğuk süt,mavi ve yeşil gıda boyası,1 tatlı kaşığı hindistan cevizi,taş şeklinde çikolata çeşitlerinden.
Yapılışı

Önce pastabanları tek tek yapıyoruz.
- Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.Un,kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın (mümkünse eleyin) birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)Büyük olan pastabanı küçük pastabandan 3-4 parmak daha geniş bir borcam yada tepside yapın,altına yağlı kağıt kullanırsanız pastabanı çıkarmanız kolay olacaktır.Kekinizin üzerinin düz olması için kalıplarınızın yanlarını yağlamayın, piştikten sonra bıçak yardımıyla yanlarını tepsiden ayırın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
- Büyük olan kekinizi yanlamasına kesip iki parçaya ayırın.
- Küçük olan kekide önce yanlamasına iki parçaya,sonra ortadan ikiye bölüp 4 adet yarım ay şeklinde pastaban elde edin.
- Soğuk sütü tencere döküp vanilya hariç diğer malzemeleri süte ekleyip ocağa alalım, kaynadıktan sonra 50 gr.margarin ve vanilyayı ekleyelim bir iki dakika kaynatıp ocaktan alalım. Ilıyınca mikserle iyice çırpalım.
- Büyük pastabanın kenarından iki parmak kadar keselim,kestiğimiz yere yarım ay şeklinde olan küçük pastabanımızı yerleştirelim,krema sürüp büyük pastabanı ve küçük yarım ay şeklinde ki pastabanımızın diğer parçasını yerleştirelim.Büyük pastabanımız tamamdır artık ona bir işlem yapmıyoruz.Yarım ay şeklindeki pastabana krema sürelim 3. yarım ay şeklindeki pastabanı koyalım tekrar krema sürelim,yarım ay şeklindeki pastabanımızın kestiğimiz kenarından iki parmak kadar keselim ( şelalenin basamak görüntüsü için ) ve onuda yerleştirelim.
- 3 su bardağı süt ile kremşantilerimizi yapalım,şelale için yetecek kadarını ayıralım.Kalan beyaz renk krem şanti ile pastamızın yanlarını sıvayalım,üzerinede şelale için yer belirleyip diğer taraflarına krem şanti sürelim.Ayırdığımız krem şantiden 1 çay kaşığı kadar ayırıp gerisine mavi gıda boyası ekleyelim,sıkma torbasına koyalım,pastanın üzerinde şelale için ayırdığımız yerleri mavi şanti ile dolduralım.Kürdanla ayırdığımız 1 çay kaşığı beyaz krem şantiden alıp şelalenin ara yerlerine gezdirelim ( şelalenin üzerinde köpük oluşturmak için).1 çay kaşığı suyun içine bir miktar yeşil gıda boyası karıştıralım ve 1 tatlı kaşığı hindistan cevizini yeşil suya döküp parmaklarımızla iyice yedirelim,beyaz olan krem şantinin üzerine serpelim (çimen şeklini vermek için) Aldığımız taş şeklindeki çikolataları şelalenin etrafına sıralayalım.Pastamızı buzdolabına alalım.
O telaşla aşamalı fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum arkadaşlar,takıldığınız bir yer olursa yorumlarınızda belirtin,elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Bu aşamadan sonra eğer haliniz kaldıysa bir yorgunluk kahvesi,yanında bir sigara çok iyi gidiyor :)) Arkadaşım bu yorgunluktan bahsetmişti ama ben inanmamıştım.
Afiyet olsun



10 yorum:

  1. Ayy canım maşallah hazır zennetiimm ne güzel yapmışın ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çok değişik olmuş canım ellerine sağ
    lık.Mutlu hafta sonları kocaman
    öptüm...

    YanıtlaSil
  3. arkadaşım bu ne müthiş pasta.okurken yoruldum.ama hayatta denemem.yemek pişirmekten müthiş zevk alırım ve başarılı olurum.iş tatlıya pastaya geldimi ıııı.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık, çok detaylı araştırmadım ama gıda boyalarına karşı biraz şüpheyle yanaşıyorum.Fakat rölyef tablo gibi olmuş,nasıl kıyıp kestin:)

    YanıtlaSil
  5. slm canım pasta çok güzel görünüyor ama bi okadarda zor valla bravo çok güzel yapmışsın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. nurşencim süper bir pasta olmuş tadı nasıldır kimbilir:)yiyenlere afiyet olsun.Darısı, doğum günü pastasına.
    iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  7. Nurşen'cim sanat eseri gibi olmuş yaa, ,nsan yemeye kıyamaz bu pastayıı:))
    Tarifinden tüyolar aldım canım, kızımın doğumgünü çok yaklaştı ama ben bu kadar büyük bir pasta yapmayı planlamıyorum :)
    Tebrik ediyorum azmini yaa:))

    İyi pazarlar, selam ve dua ile tatlım

    YanıtlaSil
  8. canim ne guzel bir goruntu bayildim ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  9. canım ne güzel yapmışsın ellerine sağlık aciip yoruluyor değilmi insan:))) ama yavruların yüzündeki o hoşnut ifade herşeye değiyor afiyetler olsun öptüm sevgiler

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un