Salı, Aralık 8

YEŞİL FASULYE ÇORBASI

Hani bazı yemekler vardır insana farklı duygular yaşatır,tadıyla ve kokusuyla geçmişi hatırlatır. İşte bu çorbada benim için o tatlardan biri.Annemin yaptığı lezzetlerden bir çoğunu kendime katmışım ama öyle yemekler vardıki annemin yaptığı tadı hala damağımda ama tarifi aklımda değil.Belki kış aylarının çok soğuk geçmesindendir bilmiyorum Bolu'da çorba çeşidi çoktur.Her sebzenin çorbası pişer,tarlada yetişen bazı yabani otların hatta kültür mantarı dışında bazı mantarların bile çorbasını yapardı annem.Şimdi kızıyorum kendime yeni tatlar,değişik tarifler deneseydim ama bunların yanında annemin tariflerinide bir kenara yazsaydım.Ama artık geçmiş ola :( Sevgili anneme nur içinde yat deyip,çorbanın tarifine geçeyim.
Bu arada görüldüğü üzre turşularım oldu ve yemeye başladık :)
Malzemeler
  • 8-10 tane yeşil fasulye
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt yada 3 yemek kaşığı kase yoğurdu
  • 2 yemek kaşığı un
  • Üzerine : 1 yemek kaşığı tereyağı,biraz pulbiber.
Yapılışı
Tencereye 4-5 bardak su koyup,ocağa alalım.Yeşil fasulyelerimizi küçük küçük doğrayalım ocaktaki suyumuz kaynayınca içine atalım yeteri kadar tuzunuda ekleyip pişmeye bırakalım. Diğer tarafta 2 yemek kaşığı unu ve yoğurdu derince bir kaseye koyup azar azar su ekleyerek boza kıvamına gelene kadar sulandıralım.Bu aşamada yoğurdu süzme yoğurt kullanırsanız hem sıcak suya eklediğimizde kesilme yapmaz hemde süzme yoğurt çorbalara çok lezzet verir. Fasulyeler pişince karıştırarak yavaş yavaş yoğurt ve un karışımını ekleyelim.Kaynadıktan sonra ocağın altını biraz kısalım 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını koyup pulbiberle birlikte kızdıralım ve çorbamıza ekleyelim.
Çocuklar için de çok besleyicidir çorbalar.Ben dondurucumda kemiksuyu yada etsuyunu hazır bulunduruyorum ve haşlama suyuna 2 su bardağı kadar et suyunu ekliyorum.Eğer 1 yaş altı bebeklere vereceksek çorbayı blenderden geçirebiliriz.Kızım 11 aylık ve onun için her gün çorba hazırlıyorum ben artık kemik sularını kullanmaya başladım.
Afiyet olsun

8 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık hiç duymamıştım
    yeşil fasülye çorbasını deniycem öpü
    yorum...

    YanıtlaSil
  2. selam canım allah razı olsun seninde bayramın mübarek olsun geç oldu ama kusura bakma canım. bloğa gremiyorum yazı ekliyemiyorum yine sorun var galiba .nasılsın neelr yapıyosun her şey gönlünce olsun .güzel günlerr hayırlı yarınlarr

    YanıtlaSil
  3. BU ÇORBAYI BENDE YAPARIM ANNEN NUR İÇİNDE YATSIN ELLERİNE SAGLIK BENDE HERŞEYDEN ÇORBA YAPARIM

    YanıtlaSil
  4. Çorbaya diyecek yok tek kelime ile harika....

    YanıtlaSil
  5. canım öncelikle annen nur içinde yatsın
    çorban nefis görünüyor turşularında beni yemeden gitme diyor :))
    afiyet bal şeker olsun

    YanıtlaSil
  6. Canım, anneciğine Allahtan rahmet dilerim.Analar taş bile kaynatsa, sevgileriyle tat katarlar:)

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım değişik ve besleyici.

    YanıtlaSil
  8. Canım ilk defa duydum ama sen güzel diyorsan denemeye değer...

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un