BALKABAKLI BÖREK
Selamlar canlarım,bu gün sizlerle kabaklı börek tarifini paylaşacağım.Başka yörelerde de belki yapılıyordur ama ben Boluya özel diye biliyorum.Aslında bizde kara kabak diye bilinen dış kabuğu koyu yeşil olan kabaktan yapılır.Rahmetli annem yapardı büyükçe bir bakır tepsisi vardı ve sobanın üzerinde çevire çevire pişirir,koca tepsiyi sanki krep çevirir gibi çevirirdi.Çok sevdiğimi bildiği için sevgili ablacım gelirken bana bir tepsi yapıp getirir bu börekten,geçenlerde yine yapıp getirmişti,güzel olan artık sobanın üzerinde değil fırında yapıyordu,üstelik kara kabak değil bildiğimiz balkabağı kullanıyordu ve tat aynı annemin yaptığı gibiydi.Bende 'ablacım bu börek fırında oluyorsa bende yapabilirim' dedim hemen tarifini aldım.Rahmetli babam ' ne kadar çabalasanda annenin tırnağı olamassın' derdi :) Ben 'nasıl yanii ben onun kızıyım ve herşeyi ondan öğrendim' desemde babamı ikna edemezdim.Bu böreği yapınca anladım ki babam haklı,annem gibi olabilmem için daha 40 fırın ekmek yemem lazım :) Ama ablam bunu başarmış valla.Ablamın yazdan verdiği kabaklardan biri beklemekteydi,hemen işe koyuldum.
Ben artık tarife geçeyim.
Malzemeler
2 yumurta
1/3 maya
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz,un
Yarım margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 ortaboy kabağın 1/4 ü
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber
2 ortaboy kuru soğan
Yapılığı
Kabağımızın kabuğunu soyalım,rendeleyelim.Kuru soğanlarımızı ince kıyıp yarım çay bardağı sıvıyağda kavuralım ve rendelediğimiz kabakları ekleyelim.Kabaklar yumuşayana kadar kavuralım ocaktan alalım ve tuzunu,şekerini ve karabiberini ekleyip karıştıralım.Evet doğru okuyorsunuz hem tuz var hem şeker,birazcık tuzunu ve karabiberini hissediyorsunuz ama aynı zamanda ağzınıza şeker tadı geliyor.
Yaklaşık 6-7 bardak una çeyrek maya,2 yumurta,1 çay bardağı sıvıyağ,biraz tuz ekleyerek ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Yarım margarini eritip,1 çay bardağı sıvıyağla karıştıralım. Hamuru bekletmeden yumurtadan biraz büyük parçalara ayıralım.Tezgahın üzerinde hazır yufka gibi incelikte açalım.Yağ karışımından sürelim ve hazırladığımız kabaklı harcımızdan yayalım.Yufkanın iki tarafından çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapalım,ortasından keselim (2 rulomuz olacak) kol böreği gibi tepsiye alalım, diğer hamur parçalarınada aynı işlemi yapalım ve böreğimizin üzerine bir yumurta sürüp 175 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun
ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilnurşenim ellerine sağlık.anacığının mekanı cennet olsun.inan sende ço çok becerikli bir annesin.sevgiler güzel yürekli arkadaşım
YanıtlaSilNurşencim
YanıtlaSilkabaklı börek nefis görünüyor yumuşacık olur bilkirim...
Ellerine sağlık afiyetler olsun........
Canim ellerine saglik degisik nefis börek annemde güzel yapar .Afiyetler olsun.
YanıtlaSilbizim buralardada yapılır kabak böreği eminim senin yatığında güzel olmuştur eline sağlık
YanıtlaSilNurşenim bizim oralardada kara kabaktan yapılır bu börek sadece hamur mayasız olur.Kızlar daima annelerinin kızıdır,beceri mutlaka
YanıtlaSilsana da geçmiştir canımın içi:))ellerine sağlık nefis görünüyor yiyenlerede afiyet olsun.
çok öpüyorum canım..
Arkadaşım Merhaba.Nasılsın.Böreğin harika bayılırım kabaklı böreğe ve kabaklı gözlemeye. Boluluyuz ya...Evet haklısın bu aralar biraz yoğunum babam rahatsızdı bir ara daha sonra kayın validem rahatsızlandı hast. yatıyor. Allah beterinden saklasında hastaneler arasında koşuşturmaktan çok yoruldum.Bu sene oğlumda SBS ye girecek o ayrı üzüyor beni gönlüm o kadar yorgunki. Anlatamam sana....Sitemede o yüzden karabatak gibi uğruyorum.
YanıtlaSilCANIM ÇOK TEŞEKKÜRLER.BÖREĞİN HARİKA GÖRÜNÜYOR.ELLERİNE SAĞLIK.ŞİMDİ YAYINLADIM.GENE BEKLERİM CANIM.SEVGİLER SELAMLAR
YanıtlaSil