Perşembe, Ağustos 27

BAZLAMA

Canımın,gönül kardeşimin geldiği zamanki menüye devam ediyorum.Her zaman yenebilir ama ramazanda sahur için çok uygun olduğunu düşünürüm.Daha önceden bol miktarda yapıp dondurucuda saklayabilirsiniz.
Malzemeler
  • 1.5 yada 2 kg.un
    1 paket yaş maya
  • Tuz,1 çay kaşığı şeker,yeteri kadar ılık su
Üzerine : 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı,yarım su bardağı süt
Yapılışı
Unumuzu derin bir kaba alalım,yumuşak mayamızı unun ortasına koyalım 1 çay kaşığı şekeride ekleyelim,yeteri kadar tuzunu da atıp yavaş yavaş suyunu ekleyerek,kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur elde edelim ve üzerini bir örtü ile kapatıp mayalanmaya bırakalım.Mayalanma işlemini bazen ılık fırına koyun yada üzerini nemli bir bezle örtün deniyor ama bence sadece hamur kabımızın üzerine temiz bir örtü ile kapatalım, bunun üzerine tekrar kalınca bir örtü örtelim ve kışın petek yada sobanın yakınına,yazın güneş gören bir yere bırakın mayalanma işlemi çok çabuk gerçekleşecektir.Mayalanma işlemini sıcak fırında yapacak olursak hamur kendini salacak ve hamurumuzu açma işlemimiz zorlaşacaktır.
Mayalanan hamurumuzu küçük portakal büyüklüğünde parçalara ayıralım ve örtümüzün üzerine koyalım.Hamurumuzun tamamını bitirdikten sonra,üzerini örtelim ve 10 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamurlarımızdan bir tanesini alalım ve servis tabağı büyüklüğünde açalım 2 dakika dinlendirip kızdırdığımız tavaya alalım,hemen diğer hamurumuzu alıp onuda servis tabağı büyüklüğünde açalım ve tavadaki kızarana kadar dinlenmeye bırakalım,(dinlendirme işlemini yaparsak,bazlamamız çok güzel kabarır) çok kızarmadan diğer tarafını çevirelim,çevirdiğimiz taraf kızarırken kabarıp top gibi yuvarlak kabaracaktır (kabarmassa sorun değil,arada benimkilerdede oluyor) az pişirdiğimiz tarfı çevirip orayıda kızartalım ve temiz bir örtünün üzerine alalım. Bazlamamızı istediğiniz gibi yiyebilirsiniz.
Ben size benim yaptığım (rahmetli annemden öğrendiğim)sosun tarifini vereceğim.
Sos ölçüsü 3 bazlama içindir.
Sos : Bazlamalarımızı tavada ısıtalım,herbirini 4 e bölelim.1 yemek kaşığı tereyağını tavada iyice kızdıralım ve yarım su bardağı sütü ekleyelim.Servis tabağına 4 e böldüğümüz bazlamalardan birini koyalım üzerine kaşıkla sosumuzdan dökelim sonra diğer bazlamayı ve yine sos dökelim en son 3. bazlamamızı koyup sosumuzun tamamını dökelim ve bekletmeden yiyelim.
Afiyet olsun

18 yorum:

  1. ohh bazlama mis gi gibi ellerine sağlık akadaşım

    YanıtlaSil
  2. kıss nurşenn bu bildiğimiz bazlama demi ?
    oyyy canım çok severim yaaaa,rahmetli halacım vardı(bu aradada bizde herkes rahmetli oldu)
    özel ekmek yaptığı ocaklıklı odası vardı dışarda yağmur yağardı halacım içerde ateşin üstünde bize bazlamar yapardı,birde tereyağ,üzerinede hep toz kırmızı biber sürüp yerdik....

    YanıtlaSil
  3. canım tünaydın bazlamalar ne güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım.
    güzel günler seninle olsun..

    YanıtlaSil
  4. Canım bayılırım bazlamaya oruç olduğumuzdan mıdır nedir burnuma kokusu geldi :)

    YanıtlaSil
  5. Babannemi hatırlattın bana,sağol mis gibi kokusu geldi burnuma ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Canım miss gibi tam sahurluk sahiden bol tereyağı ile...üff harika

    ellerine sağlık yaa çok fenasın bu saatte...
    öptüm

    YanıtlaSil
  7. nurşen nesıl güzek görünüyor.açlıktan midemin gurudadığı şu saatlerde kesinlikle gözüm doydu.inşallah orucum bozulmadı.iyi iftarlar canım

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık,
    ne kadar net anlatmışsınız yapılış şeklini, uygun zamanda deneyeceğim, kıvamı cıvık olmuyor sanırım, ele yapışmayacak kıvamda olmalı..
    Annenizede Allah rahmet eylesin bu mübarek günlerde..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Evimzin olmazsa olmazı eşm çok sever ekmek almıyorum 3 günde bir yapıyorum:))
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  10. oy oy oy yerim ben o bazlamaları ama oruçluyum,ellerine sağlık nurşenim çok güzel görünüyorlar,sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. bazlamayı görünce canım çekti...hazırlayıp dondurucuya atmak lazım.eline yüreğine sağlık arkadaşım...hayırlı iftarlar....

    YanıtlaSil
  12. fatma48-hazanyagmuru427 Ağustos 2009 18:05

    canım benim ellerine sağlık bizim çocukluğumuzda eve ekmek alınmazdı annem koca bir leyen hamur mayalar odun ateşinde sacda pişirirdi sıcaken tadına doyulmazdı tereyağla harika olur birde üzerine kese yogurdu sürüp onun üzerinede toz kırmızı biber serpedik şimdi canımız cektikce marketten alıyorum evde kimse olmayınca yiyecek bir başınada yapılmıyor ellerin dert görmesin canım sevgiler

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık canım çok severim ya bak canım istedi şimdi hemen yapayım bari öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Offfff of öyle süperdiki anlatamam.yeğenlerim onca ikram arasından sadece bunu yiyip doyurdular karınlarını ve ertesi günü evde ikizlerin ekmeğinden deyince eniştem gidip aldı biz hazı alınana uyguladık tereyağ faslını inanın 3 gün her sabah:))) ekmek yerine bazlama yediler.
    canım b enim ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
  15. cnm bayılrım bazlamya nefis görünüyorlar.eline emeğine sağlık.hayırlı ramazanlar.

    http://sevilayinaynasi.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  16. sahura ne de güzel yakisir,hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  17. bazlamanın tarifini aldım gidiyorum sahura yapıcam inşallah ellerine sağlık canım bakalım benimki nasıl olacak:)

    YanıtlaSil
  18. selam canım benim sevgiyle öpüyorum

    YanıtlaSil

Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler,umarım tariflerimle size yardımcı olabilmişimdir.

söke un

söke un